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November 2012 — Special Well Drillers’ Edition

PSW has received a variety of calls over the past
several months concerning use of well screens,
formation stabilizers, and bentonite grout, so we
thought it best to assemble a bulletin for well
drillers and local health department environ-
mental health sanitarians on the topics. If you
have a question not addressed here, please
contact the office so we can answer it for you.
We can be reached at (614) 466-1390 or
BEH@odh.ohio.gov.

The Private Water Systems Staff

WELL SCREENS:
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

The proper use and installation of well screens is
often identified as a potential violation on many
new well constructions for sand and gravel wells.
Discussed below are common questions
concerning well screens frequently asked by
private water systems contractors contacting the
Residential Water and Sewage Program.

When are well screens required
to be installed?

OAC Rule 3701-28-10(K) states that well screens
meeting specified construction standards shall be

installed in all wells completed in unconsolidated
or incompetent formations unless the geologic
formation prevents their use. An unconsolidated
geologic formation includes zones of sands, sand
and gravels, gravels, or mixes of sand, gravel
and clay not cemented together in the borehole.
An incompetent geologic formation is a mixture
of materials not cemented together or only
weakly cemented together.

What are the material and construction
requirements for well screens?

. Material and construction requirements for well

screens are specified in OAC rule 3701-28-09(K).
This rule states that screens are to be factory
manufactured of steel, PVC or fiberglass and
must be fitted with bottom caps. Perforated or
slotted well casing or liner pipe installed in

| consolidated formation (rock) prone to collapse

are not well screens and therefore not regulated
by the rules pertaining to well screens.

What if it is necessary to extend casing
beneath a well screen?

Drillers finding it necessary to extend casing
beneath a well screen must remember OAC rule
3701-28-10 (E), requiring that all well casing be
grouted. In a situation where a piece of casing
is required beneath a well screen, an end cap
needs to be placed at its deepest end, and be
grouted up to the well screen.

What geologic conditions might prevent
use of a well screen and how should this
be documented?

During prior rule development discussions private
water systems contractors asserted that a well



screen installation was not always feasible in
some types of geologic formations. This is true.
There are three formation conditions generally
acknowledged as being very difficult in which to
set a screen:
1) very thin (less than 1-2 feet thick)
unconsolidated formations,
2) the presence of "heaving" sand, or
3) the presence of very large cobbles
(loose rocks 2.5 to 10.1 inches in
diameter) or boulders (loose rocks having
at least one lineal dimension greater than
10.1 inches).

Over the years, contractors experiencing these
types of geologic formations have developed
alternate construction practices to address such
borehole conditions. Please remember that
other rules require a well be properly developed
and turbidity in the well minimized, requirements
applicable to all wells and geologic formations.
Hence, if sand and silt size particles are mixed in
with large cobbles and boulders the formation
will still need to be screened to prevent the
entrance of sand and silt into the well.

How do I report that geologic formation
conditions have prevented the use of a
well screen?

If you encounter a geologic condition where
installing a screen will be very difficult, then you
must document the reasons why a screen could
not be installed and the alternate construction
methods used in the unconsolidated or
incompetent formations. You should discuss the
reasons for not installing a screen with the local
health district sanitarian, if possible, and note
the reasons on the Well Log. The noted
information allows the local health department
sanitarian reviewing the Well Log to understand
the driller's reasoning for not installing a well
screen, and help determine if construction of the
well is in compliance with rule requirements.

What other types of information related to
well screens must be reported?

Information on the screen material, its diameter,
slot size, length and starting and finishing depth

of screen placement in the well must be noted
on the Well Log and Drilling Report. Private
water systems contractors must note the depths
and in which formations they encounter water,
and if possible, an estimate of the yield. The
static water level of the well must be recorded
and noted on the Well Log, in addition to the
sustainable yield of the well from pumping and
the drawdown of the water level in the well
during pumping. All this information is critical to
ensure the well construction maximizes the well
yield and is able to sustain the yield over time for
the well owner.

How should multiple well screens be
recorded on the well log?

The Water Mapping and Technical Services
Section, Division of Soil and Water Resources,
Ohio Department of Natural Resources (ODNR)
has established a method for well drillers to
record the placement of multiple well screens
separated by solid casing in a well. The method
also addresses how a driller is to record the use
of screens with different slot sizes.

The following information should be recorded on
the Well Log:
1. Screen length = the combined length of
all the screens
2. Screen slot size = the most predominant
size used or smallest size being used
3. Screen set from = the shallowest depth
below the surface and
Screen set to = the lowest (deepest)
depth below the surface

Example

For a well with two screens, one 3 foot, 0.040
slot screen and one 3 foot, 0.050 slot screen
placed at 40 feet and 60 feet respectively, the
contractor should record:

1. Screen length = 6 feet (the two 3-foot
sections)

2. Screen slot size = 0.040 (the smallest
size screen)

3. Screen set from = 40 to 63 feet
(shallowest depth and deepest depth)



In the Well Log’s “Comments on water quality,
quantity and well construction” box, which allows
up to 500 characters, the contractor would
explain that a 3 foot, 40 slot screen was installed
from 40-43 feet and that a 3 foot, 50 slot screen
was installed from 60-63 feet.

ODNR staff ask drillers using paper Well Logs,
which do not have a "Comments” box, to simply
write the depths and sizes of all screens in the
“Screen” section under “Construction Details” of
the Well Log form, separating each piece of
information with a slash. The above example
would be recorded as such: “6-feet/0.040/40-60
feet.” The information could also be written at
the bottom of the “Drilling Log*" section.

To summarize, any well finished in an
unconsolidated or incompetent formation is to
have a closed end well screen installed. Wells
not in compliance with these requirements will
need to be reconstructed to include a screen or
be deepened so that the casing extends past the
end of the unconsolidated formation. If a screen
cannot be installed and deepening the well is not
an option, the well will need to be sealed and a
replacement well constructed no closer than ten
feet from the sealed well.

PROPER USE OF FORMATION STABILIZER,
FILTER PACK, GRAVEL PACK

Several additional rules associated with well
screens should be kept in mind. OAC Rule 3701-
28-01(MM) defines “formation stabilizer” (filter
pack, gravel pack) as washed and disinfected
siliceous sand or gravel placed between the
borehole wall and a well screen to prevent
formation material from entering the screen, and
to stabilize the borehole. For the purposes of this
discussion, and generally in the private water
systems rules, the terms “formation stabilizer,”
“filter pack” and “gravel pack” are used
interchangeably.

What are the perimeters for using
formation stabilizers?

OAC 3701-28-10(J)(1) states that formation

stabilizers, filter/gravel packs shall be installed
adjacent to the well screen and may only extend:
1. a maximum of two (2) feet above the top
of the screen for wells less than or equal
to six (6) inches in diameter and,
2. a maximum of four (4) feet about the top
of the screen for wells greater than six (6)
inches in diameter.

In addition, the rule states that a formation
stabilizer, filter/gravel pack shall not extend to
less than ten (10) feet below the ground surface,
and this is only permitted in situations where
water is not available below a depth of twenty-
five (25) feet beneath the surface. Please
remember that OAC Rule 3701-28-10(K)(3)
states that formation stabilizers, filter/gravel
packs shall not be placed inside well casing or
liner pipe.

When formations stabilizers extend greater
distances above the well screen then the annular
space is filled with formation stabilizer and there
is no room for the placement of grout in the
annular space. OAC Rule 3701-28-10(E)(1)
states that all annular space is to be filled with
grout from the bottom of the annular space or
top of any formation stabilizer, filter/gravel pack
to the ground surface. Large lengths of
formation stabilizer in the borehole also allow
water from different geologic zones to enter the
well which can increase the drawdown in a well,
or allow water of poor quality to enter the well.

How are formation stabilizers to be used
when there are multiple well screens?

There are several things to be considered when
using multiple screens in a well. In wells where
more than one screen is installed, rule OAC
3701-28-10(E)(3) allows for the placement of
formation stabilizer, filter/gravel pack in the
annular space between the screens. In these
cases the formation stabilizer, filter/gravel pack
may extend more than two feet above the top of
the deeper screen and still be in compliance. On
the Well Logs of wells containing more than one
well screen, the specifications and placement
depth of each screen must be recorded. The
ODNR Well Log form provides room for the



listing of only one screen, therefore a contractor
constructing a well with more than one screen
will need to note information regarding the
additional screen or screens in the “Comments"
section of the Well Log form.

Improper placement of well screens and forma-
tion stabilizers not complying with rule require-
ments is prohibited. Proper placement and use
of screens protect sustainable well yields, pro-
mote better water quality from the well, and
make well maintenance and cleaning more
effective and easier to perform. Please contact
the Ohio Department of Health, Private Water
Systems Program at (614) 644-7558 if you have
questions or concerns about implementing these
requirements when constructing a well.

REMINDERS

Bentotite Grout

There are various types of bentonite and various
grades, including ones for animal and human
consumption. The bentonite used in the con-
struction or sealing of wells must meet NSF
standard 60 as specified in OAC 3701-28-09
(G)(1) and meet the definition of bentonite in
OAC 3701-28-01 (G). Bentonite used for grout-
ing and sealing water wells is composed of
sodium montmorillonite, which swells effectively
when exposed to water. Water well bentonite is
also processed into particles and grades making
it easier to mix as a slurry or use for dry pouring
into a properly sized annular space or borehole.
Food grade bentonite, on the other hand, is pri-
marily calcium montmorillonite, which has signi-
ficantly reduced swelling capacity, is more finely
textured, and, most importantly, is not approved
for use in water wells.

TDS and Grout

OAC Private Water Systems Rule 3701-28-09 (G)
states that bentonite is not to be used where the
total dissolved solid, (TDS) content of the water
in a well is greater than 1500 milligrams per liter
(mg/L). Milligrams per liter is also expressed as

parts per million (ppm).

When encountering high TDS content water,

cement based grouts are to be used in place of
bentonite grouts. Cement based grouts may be
“neat” cement or concrete that is mixed with
sand as the aggregate. When grouting the
annular space of a well or sealing a well having
water in it, cement based grouts shall be placed
only by pressure grouting methods. The one
exception is that cement based grouts may be
poured into a dry hole for the purpose of sealing.

Contractor Inspections

Ohio Administrative Code 3701-28-04(F) requires
every well contractor to be inspected once every
five (5) years by an Ohio Department of Health
staff member during the drilling, construction
and/or sealing process. This rule took effect on
April 1, 2011, which means contractors must
have at least one inspection done before Decem-
ber 31, 2015 in order to register for 2016. If an
inspection by ODH staff has not been done prior
to the 2016 registration, well contractors will not
be able to register or drill wells before an inspec-
tion can be completed. There are over two hun-
dred well drillers registered at this time and limit-
ed ODH staff available to do inspections. The
chances of getting an inspection done quickly if a
contractor waits until December of 2015 are not
very good. Plan ahead. Schedule an inspection
as soon as possible by calling the PWS Program
at (614) 644-7558 when you have a well to drill
or seal.

USEFUL RESOURCES

The Private Water Systems web site at
http://www.odh.ohio.gov/odhprograms/eh/water
[PrivateWaterSystems/main.aspx provides links
to the following sites:
- Private Water Systems Rules
- PWS Power Point Training Presentations
on the revised rules
- Registration application and bond forms
- List of actively Registered Private Water
Systems Contractors
- List of OEPA Approved Laboratories
performing colony count analysis
- Private Water System Permit Applications
and Job Status Completion forms



