
 

Frequently Asked Questions Regarding Ohio’s Nurse Aide Registry 
(Last reviewed 10/23/14) 

 
Note: Please pay particular attention to the answers to questions 4 and 19, which provide clarification 
on the types of work that enable an individual to remain on the Nurse Aide Registry.  In addition, 
the answer to question 14 about the type of nursing experience needed by the program coordinator of 
an approved training and competency program. 
 
1. I would like to get current information about my status on the Nurse Aide Registry.   

How do I get it? 
 
You can call the Registry at (800) 582-5908 (in-state) or (614) 752-9500 (out-of-state) for status 
information.  You can also fax your request to (614) 
564-2461, or perform an online inquiry through the Nurse Aide Registry website at: 
 
https://odhgateway.odh.ohio.gov/nar/nar_registry_search.aspx 
 
Finally, you can write or email the Registry at: 
 
The Ohio Department of Health 
Nurse Aide Registry 

246 North High Street, 3rd floor 
Columbus, Ohio 43215 
NAR@odh.ohio.gov 
 
2. What is the “four month grace period,” and how does the Registry calculate the four 

month grace period? 
 
Paragraph (B) of Ohio Administrative Code (“O.A.C.”) rule 3701-17-07.1 allows a long-term care 
facility to use an individual who is not listed on the Nurse Aide Registry as a nurse aide for up to four 
months.  However, a facility cannot use an individual as a nurse aide for more than four months 
unless: a) the individual is competent to provide nurse aide services; b) the individual has 
successfully completed an approved training program and passed a required state test, or has 
otherwise been deemed competent by the Director of Health; and c) the facility has received 
verification from the Registry that the individual has met the competency requirements.  The Registry 
starts calculating the four month period on the date the facility first uses the individual as a nurse 
aide, and continues to count each day consecutively (regardless of whether the facility actually 
utilized the individual as a nurse aide on that particular day) during the period of the individual’s 
employment as a nurse aide. 
 
According to paragraph (G) of O.A.C. rule 3701-17-07.1, the four month “grace period” is cumulative.  
Specifically, paragraph (G) states that the four month period includes “any time that an individual is 
used as a nurse aide on a full time, temporary, per diem or other basis by a facility or any other 
facility.” Thus, no individual may be used as a nurse aide at any facility or facilities for more than a 
total of four months without successfully completing training and passing the required state test. 
 
 

https://odhgateway.odh.ohio.gov/nar/nar_registry_search.aspx
mailto:NAR@odh.ohio.gov


 

a. What happens if an individual is used as a nurse aide in a facility and quits before the 
grace period expires? If the same or different facility rehires the individual as a nurse 
aide, does the individual get another four month grace period? 

 
No. Any length of time that an individual is used by a facility as a nurse aide counts toward the 
four month grace period. 

 
b. What happens if an individual fails the required state test three times? Does the 

individual get another four month grace period? 
 

No. An individual does not receive another grace period if he or she fails the required state test 
three times. 

 
c. Can an individual ever get another four month grace period? 

 
Yes. Paragraph (D) of O.A.C. rule 3701-17-07.1 allows an individual who was previously listed 
on the Registry, but who has not done nursing and nursing-related services for monetary 
compensation for twenty-four consecutive months, to get an additional four month grace period 
to successfully complete training and pass the required state test. 

 
3. What if the facility does not know exactly how long another facility used a nurse aide? 

What sort of system does the Registry require a facility to have in order to “track” how 
long other facilities used a nurse aide? 

 
Each long-term care facility is responsible for checking the prior nurse aide service history of every 
individual it plans to use as a nurse aide.  If this check shows that another long-term care provider 
used an individual previously as a nurse aide, the facility should question the individual about the prior 
service. A facility must count any prior service as a nurse aide against the four month grace period.  
Training and testing, including the clinical portions of the training program, generally do not count 
toward the four month limit.  However, if a facility chooses to use an individual as a nurse aide after 
he or she has completed the first sixteen hours of training, then the Registry will start calculating the 
four month grace period when the facility first uses the individual as a nurse aide. 
 
The Registry will consider a facility to be in compliance with the aforementioned requirement if the 
facility has adequate documentation showing that it made an inquiry about previous service. Such 
documentation may include, but would not be limited to, a statement from the individual or prior 
facility-employer showing the length of prior service as a nurse aide with any facility or stating that 
the individual had no prior service as a nurse aide. 
 
4. Once an individual is on the Registry, can he or she lose his or her right to work? 
 
Yes.  In order to maintain eligibility to work, an individual must provide nursing and nursing-related 
services for monetary compensation within twenty-four months after he or she last met the 
requirements for being listed on the Registry.  An approved training program must re-train and re-
test an individual who does not meet this requirement in order for the individual to be re-listed on 
the Registry as being eligible to work. 
 



 

a. How much does an individual need to work within the twenty-four consecutive 
month period in order to maintain eligibility to work? 

 
The individual must provide at least seven and one-half consecutive hours or eight  hours  in  a  
forty-eight  hour  period  of  nursing  and  nursing-related services during the twenty-four 
month period. 

 
b. Can the eight hours be divided up as long as the nurse aide works at least the 

required eight hours within the twenty-four months? For example, can a nurse aide 
count the time spent helping to feed residents if the aide generally works in another 
area of the facility? 

 
Yes, as long as the nurse aide is providing nursing and nursing-related services.   However, the 
facility must provide documentation verifying that the eight hour requirement has been met. 

 
c. Do “nursing and nursing-related services” include performing services somewhere 

other than in a long-term care facility? 
 

Yes.  In order to maintain eligibility to work, an individual can provide nursing or nursing-
related services for payment in any health care facility, as long as he or she does so for at least 
seven and one-half consecutive hours or eight hours in a forty-eight hour period within twenty-
four months after the individual last met the requirements for being listed in the Registry. 

 
5. Can I use a W-2 form to prove that I provided nursing and nursing-related services for 

monetary compensation in the last two years? 
 
No. A W-2 does not tell the Registry what your job duties were; it only states that you worked for 
compensation.  For this reason, the Registry does not accept W-2 forms as proof that an individual 
provided nursing and nursing-related services for monetary compensation. 
 
6. Can my nurse aide registration certificate transfer to another state? 
 
Generally speaking, yes.   Your nurse aide certificate may transfer to other states that accept such 
transfers provided that you are in good standing in Ohio.  To initiate the transfer, you should 
contact that state’s Nurse Aide Registry. 
 
7. I am registered as a nurse aide in another state and have just moved to Ohio. I would like 

to work as a nurse aide in Ohio. How do I go about transferring my certificate? 
 
You should contact the Registry at (800) 582-5908 (in-state) or (614) 752-9500 (out-of-state).  To 
register as an aide in Ohio, the Registry will need the following a completed Ohio Nurse Aide Registry 
Reciprocity Request form (HEA 6907): 
 

• Name of aide 
• Copy of aide’s driver’s license or state-issued identification; 
• Copy of aide’s social security card; 
• Current street address 



 

• Aide’s date of birth 
• Telephone number (daytime) where Registry can reach aide 
• Name of state(s) where aide is registered 

 
You may fax the information to (614) 564-2461, e-mail to NAR@odh.ohio.gov or mail to: 
 
The Ohio Department of Health 
Nurse Aide Registry 
246 North High Street, 3rd floor 
Columbus, Ohio 43215 
 
8. Where can I attend nurse aide training classes? 
 
You may call the Nurse Aide Training Competency Evaluation Program (“NATCEP”) at (614) 752-8285 
for information about the location of nurse aide training classes. 
 
9. I have lost my registration card.  How do I get a replacement? 
 
You can call D & S Diversified Technologies at (877) 851-2355 or go to their website 
(http://www.hdmaster.com/testing/cnatesting/ohio/OH_STNA_Home.htm) to obtain a replacement 
registration card.  The fee is $25.00. 
 

a. What if I have changed my name and want a new registry card? 
 

The registry will need copies of the following documents: 
 

• Driver’s license or state-issued ID 
• Social security card 
• Legal document (i.e. marriage certificate, divorce decree or  social security 

administration) 
 
Once your name is changed on the registry, contact D & S Diversified Technologies for a new 
card. Again, the fee is $25.00. 

 
10. Can a facility count a nurse aide trainee toward meeting the staffing requirements? 
 
Yes, a facility can count a nurse aide trainee toward meeting the staffing requirement if the 
individual: a) has completed the first sixteen hours of an approved training course; b) is under the 
supervision of a registered or practical nurse; and c) is competent to do nurse aide work. Please note 
that only the number of hours the individual spends doing nurse aide work outside the 
classroom/clinical portion of the approved training program counts toward meeting the staffing 
requirement.  Also note that the Registry will start calculating the four-month grace period on the 
date of the individual’s first use as a nurse aide outside the classroom/clinical portion of the approved 
training program. 
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11. Do I need to go through a criminal background check to enroll in a nurse aide 
training course or take the state test? 

 
No.   However, an employer is required to request a criminal background check within five 
business days after an individual begins conditional employment.  O.A.C. rule 3701-13-05 states that, 
except as set forth in O.A.C. rule 3701-13-06 (which lists various personal character standards), a 
facility may not employ an individual in a position that involves direct care to an older adult if the 
individual was convicted of or pleaded guilty to the disqualifying criminal offenses listed in rule 3701-
13-05. Thus, the results of a criminal background check may disqualify an individual from working as a 
nurse aide. 
 
12. What types of offenses (plead guilty or convicted) would disqualify a nurse aide from 

working in a long term care facility? 
 
A list of disqualifying offenses found in the Ohio Administrative Code (OAC) 3701-13-05. 
 
13. Can I still work as an aide in a long term care facility, if I have plead guilty or been 

convicted of an offense listed in the Ohio Administrative Code (OAC) 3701-13-05. 
 
This decision to hire is a matter for the prospective employer.   The Ohio Administrative Code (OAC) 
3701-13-06 can be used as a guideline in their decision to hire a nurse aide who has plead guilty or 
been convicted of a listed offense. 
 
14. What are the nursing experience qualifications to be a program coordinator for an 

approved training and competency evaluation program? 
 
Paragraph (B)(2) of O.A.C. rule 3701-18-09 requires a program coordinator to have a minimum of two 
years nursing experience, at least one of which is in the “provision of long-term care facility services.”  
ODH interprets this requirement to mean that a program coordinator must have worked as a nurse 
for at least two years.   In addition, for at least one of those two years, a program coordinator must 
have worked as a nurse in a long-term care facility providing care or services to residents. Please note 
that ODH has narrowed the definition of “provision of long-term care facility services” from the 
definition used by the Ohio Board of Nursing when it administered the nurse aide training and 
competency evaluation program as ODH’s contractor. 
 
15. What is the requirement regarding absences of students in training and competency 
evaluation programs? 
 
Absences must be made up within sixty days of the date the student is absent (see paragraph (D) of 
O.A.C. rule 3701-18-08).  The student must make up the time on an “hour for hour” basis to insure 
that he or she receives the required seventy-five hours of training (see paragraph (A) of O.A.C. rule 
3701-18-12).  If a student is unable to make up the absence with the required sixty days, the 
program should drop the student from the class and the student should start over again when a new 
class begins. 
 
 
 



 

16. Are students required to have a physical and a TB test under Ohio law? 
 
If a student is NOT employed by the facility, he or she is not required by law to have a physical, and 
may not be required to have a TB test if certain conditions are satisfied. Generally, anyone who 
works or is used by a facility that does not receive or expect to receive compensation for services 
performed (other than reimbursement for expenses) is a “volunteer”.  (See paragraph (MM) of O.A.C. 
rule 3701-17-01). A volunteer does not have to have a  physical and only needs a TB test in certain 
circumstances.   (See paragraphs (D)(2) and (D)(3) of O.A.C. rule 3701-17-07). Thus, a non-
employee student who is a volunteer does not need a physical, and may not need a TB test if the 
conditions specified in paragraph (D)(3) of rule 3701-1707 are met. Please note, however, that a 
facility may have a policy requiring all volunteers to have a TB test, physical, or both. Also note that 
a student who is employed by the facility (i.e., who does not meet the definition of a volunteer) must 
comply with the same physical and TB test requirements as other paid personnel. 
 
17. If a nurse aide pays for training and testing and is then hired by a long-term care 
facility, can the nurse aide be reimbursed for the cost of training and testing? 
 
Yes. Up to twelve months after completing training, a nurse aide can request reimbursement for 
the cost of training and testing. Federal regulations (42C.F.R. 483.158) allow a facility to request 
reimbursement for these costs. 
 
18. Why are nurse aide training programs required to teach application of restraints? 
 
Federal law allows the use of restraints when the restraints are used to treat a resident’s medical 
symptoms (See 42 CFR 483.13, “Resident Behavior and Facility Practices: Restraints”).  As long as 
federal law allows the use of restraints and Ohio nursing homes continue to use them, Ohio will 
continue to teach proper and safe application. 
 
19. I am a nurse aide who does not work in a nursing home. What do I need to get updated 
on the registry? 
 

a. If you worked for a home health agency and they are Medicare-certified, they can 
report your hours. 

 
The registry must receive documentation on company letterhead and be signed by an 
appropriate person (HR, RN or administrator).  The information needed: 
 

• Name of aide 
• Social security or Registry number 
• Date of hire 
• Last date worked a seven and one-half hour shift or eight hours over the course of two 

(2) consecutive days 
• Job title 
• Job duties (should include hands on direct patient care) 

 
The Registry will accept this information faxed (614.564.2461) or mailed: 

Ohio Department of Health 
Nurse Aide Registry 



 

246 N. High Street 
Columbus, OH  43215 

 
b. If you worked for a home health agency that was not Medicare-certified or you worked 

as a private duty nurse aide or independent provider (ODJFS/Medicaid), the registry 
would need the following information for an update consideration. 

 
According to paragraph (D)(2) of the Ohio Administrative Code 3701-17-07.3, the registry 
requires the following documentation: 
 
A statement by a physician or nurse verifying that he or she has personal knowledge that the 
individual provided nursing and nursing-related services to a patient under the physician's or 
nurse's care. The statement shall further verify: 

 
• The name of the individual that provided nursing and nursing-related services for such 

patient; 
• The nature of the nursing and nursing-related services and the date or dates the individual 

last provided seven and one-half consecutive hours or eight hours in a forty-eight hour period 
of nursing and nursing related services; 

• That the individual received compensation for the services specified in paragraph (D)(2)(b) of 
this rule. If the physician or nurse is unable to verify that the individual was compensated for 
those services, the individual must provide further proof that he or she received 
compensation for the specified services. 

 
Please be aware that the Ohio Revised Code 3721.01 (5)(a) defines nursing and nursing-related 
services as the following: 
 
(5)(a) “Personal care services” means services including, but not limited to, the following: 
(i) Assisting residents with activities of daily living; 
(ii) Assisting residents with self-administration of medication, in accordance with rules adopted 
under section 3721.04 of the Revised Code; 
(iii) Preparing special diets, other than complex therapeutic diets, for residents 
pursuant to the instructions of a physician or a licensed dietitian, in accordance with rules 
adopted under section 3721.04 of the Revised Code. 
 
(b) “Personal care services” does not include “skilled nursing care” as defined in division (A)(4) 
of this section. A facility need not provide more than one of the services listed in division 
(A)(5)(a) of this section to be considered to be providing personal care services. 
 
The Registry will accept the physician or nurse’s statement (company letterhead) 
by fax (614.564.2461) or mail: 

Ohio Department of Health 
Nurse Aide Registry 
246 N. High Street 
Columbus, OH  43215 


