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FAQ - Requirements for All Systems, Sampling Spigots, Well pits, and Backflow 

Ohio Administrative Code (OAC) 3701-28-08 

December 2012 

 

Cross-connection and Backflow Device Requirements 

Question: 

1. What is a cross-connection? 

Answer: 

A cross-connection is any physical connection between a possible source of 
contamination and any drinking water system piping supplied by a public or private 
water system. Physical cross connection between public (Ohio EPA, OAC 3745-95) and 
private water systems (ODH and local health departments, OAC rule 3701-28-08) are 
prohibited. When the well is no longer the primary source of water due the connection to 
a public water supply, the plumbing must be physically disconnected and demonstration 
of the backflow prevention requirements of rule 3745-95 of the Administrative Code is 
required. 

 

Question: 

2. What is backflow and how does is occur? 

Answer: 

Backflow is the undesirable reversal of flow of nonpotable water or other substances 
through a cross-connection and into the potable water system.  Backflow includes back 
pressure backflow and backsiphonage. 

 

Question: 

3. What is backpressure backflow? 

Answer: 

Backpressure backflow is caused by a downstream pressure that is greater than the 
upstream or supply pressure in a potable water system.  Backpressure can result from 
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an increase in downstream pressure, a reduction in the potable water supply pressure, 
or a combination of both. 

 

Question: 

4. What is backsiphonage? 

Answer: 

Backsiphonage is backflow caused by a negative pressure in a potable water system.  
Backsiphonage can occur when there is a stoppage of water supply due to a break in 
the water line. 

 

Question: 

5. What is a backflow preventer? 

Answer: 

A backflow preventer is a means or mechanism used to prevent backflow in the potable 
water supply.  The basic means for preventing backflow is an air gap, which either 
eliminates a cross-connection or provides a barrier to backflow.  The basic mechanism 
for preventing backflow is a mechanical backflow preventer, which provides a physical 
barrier to backflow. 

 

Question: 

6. What is an RPZ backflow prevention device? 

Answer: 

An RPZ (reverse pressure zone) backflow prevention device consists of two spring-
loaded check valves operating in series and a spring-loaded/diaphragm-activated 
differential pressure relief valve located in the zone between the check valves.  Two 
closing shutoff valves and four test cocks complete the assembly. These devices will 
indicate leakage through one or both check valves or the relief valve by the discharge of 
water from the relief valve.  These devices prevent the flow from a possible source of 
contamination from entering into the drinking water system piping through a cross 
connection.  Check with your water supplier as to which RPZ devices are acceptable.  
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An acceptable RPZ device has been certified to one of the standards listed in Ohio 
Administrative Code (OAC) 3745-95-06. 

 

Question: 

7. How much does a RPZ backflow prevention device cost and what is 
involved with maintenance? 

 
Answer: 

Cost can vary. The cost will be approximately $500 and up.  However, there are 
different manufacturers of RPZ assemblies, and they have different costs associated 
with purchase and installation.   

In addition, Ohio Plumbing Code requires an expansion tank to be installed on the cold 
water supply line to the hot water heater.  An RPZ assembly can not be installed in a pit, 
and requires an inspection and test of its effectiveness at an interval not to exceed 12 
months.  Inspection costs are paid by the homeowner.  Inspection costs may start 
around $100.  Failure to comply with these requirements may result in the water 
supplier terminating your water service.  The public water supplier may have additional 
requirements. 

 

Question: 

8. Is backflow prevention required for service connections after the pressure 
tank, which is located within the foundation of the dwelling? 

Answer: 

Yes, but these requirements fall under the jurisdiction of the Ohio Plumbing Code and 
are enforced by the Residential Plumbing Inspector for the City or County.  If that 
service connection extends to another dwelling or building and a backflow prevention 
device was not installed as per the Ohio Plumbing Code requirements, then a backflow 
prevention device would be required, under the jurisdiction of the Private Water 
Systems rules, once the service line enters the foundation of the other dwelling or 
building. 
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Question: 

9. Is backflow prevention required for service connections after the pressure 
tank, which is located outside the foundation of the dwelling? 

Answer: 

Yes.  This is within the jurisdiction of the private water systems rules as per OAC rule 
3701-28-01(PPP).  The installation of the backflow prevention device must meet the 
requirements in OAC rule 3701-28-08(M). 

 

Question: 

10. Is a backflow prevention device required when adding a service connection 
to an additional dwelling on the same or adjacent property? 

Answer: 

Yes.  If the private water system is serving 2 or less dwellings on the same property or 
an adjacent property the rules require an ASSE standard 1024, 1013 or 1015 backflow 
prevention device to be used.  If the private water system is serving more than 2 
dwellings, only the ASSE standard 1013 or 1015 shall be installed to protect the private 
water system source.  

 

Yard Hydrants 

Question: 

11. Is a backflow prevention device required when adding a yard hydrant to the 
private water system? 

Answer: 

Yes.  All service connections, including those for frost-free yard hydrants, must have a 
backflow prevention device installed immediately after the service connection to the 
main or subsequent service lines and before the hydrant.  A service connection 
supplying water to a sanitary yard hydrant, meeting ASSE standard 1057, does not 
require the installation of a backflow prevention device prior to the hydrant. 
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Question: 

12. Is a backflow device required on the hose bibb of an ASSE standard 1057 
sanitary hydrant? 

Answer: 

Sanitary hydrants meeting the ASSE standard 1057 shall be freeze resistant, provide 
protection from ground water contamination, and prevent backflow.  In addition to the 
standard, some manufacturers may recommend the use of a backflow prevention 
device on the hose bibb.  The private water systems rules allows each local health 
district to evaluate and determine whether the sanitary hydrant’s intended use justifies 
the need for an additional backflow prevention device on the hose bibb.   

Question 

13. A well has a frost –free hydrant with a weep hole at a Y in the water service 
line and the contractor buried an ASSE 1024 that was installed prior to the 
hydrant. Is that satisfactory because the code says it has to be accessible 
for inspection and maintenance?   

Answer: 

This scenario is not acceptable. The backflow device has to be in an accessible 
vault that can be inspected if necessary. Digging it up is not considered accessible. 
The 1024 is not designed to be buried.   

OAC 3701-28-08 states:  

“(L) All service connections to the main service line shall have an approved backflow 
prevention device installed prior to or immediately after the connection to the main 
service line. The backflow prevention device shall be easily accessible within a vault, 
equipment storage pit or the foundation of the home or building for the purposes of 
inspection and maintenance.” (This applies to all) 

(N) Service line connections supplying water to a yard hydrant meeting ASSE 
standard 1057 or as approved by the department shall not be required to have a 
backflow prevention device installed prior to the yard hydrant. For yard hydrants 
meeting this standard, the department may require a backflow prevention device, 
meeting ASSE standard 1024, on the hose bibb to prevent backflow or 
backsiphonage. All other yard hydrant service line connections shall meet the 
requirements in paragraph (K) of this rule. 


