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FAQ - Private Well Questions: 

Ohio Administrative Code (OAC) 3701-28-09 Materials, 

OAC 3701-28-10 Construction, and 

OAC 3701-28-11 Disinfection and Development 
December 2012 

 

Question: 

1. Does a driller need to submit a well log for a well he drilled but must seal 
because it was a dry hole? 

Yes. A driller must submit a well log to ODNR and the LHD for any private water system 
borehole (test hole) constructed whether it is dry or not. He must also submit a sealing 
report for each borehole that needs sealed. He only needs PWS one permit regardless 
of the number of boreholes he drills and seals per individual property. 

ODNR 
1521.01 Division of water definitions 

 (B) “Well” means any excavation, regardless of design or method of 
construction, created for any of the following purposes: 

 (1) Re moving ground wa te r from or re cha rging wa te r into a n a quife r, e xcluding 
subsurface drainage systems installed to enhance agricultural crop production or 
urban or suburban landscape management or to control seepage in dams, dikes, 
and levees; 

 (2) Determining the quantity, quality, level, or movement of ground water in or 
the stratigraphy of an aquifer, excluding borings for instrumentation in dams, 
dikes, levees, or highway embankments; 

 (3) Re moving or e xcha nging he a t from ground water, excluding horizontal 
trenches that are installed for water source heat pump systems. 

 

Question: 

2. Is there a provision for a large diameter well installer to manufacture the 
joint between the large and small diameter casing?  Currently he casts a 
large diameter concrete lid with the small diameter fitting in the center of 
the large diameter lid. I will try to attach a picture.  He is exploring the 
manufactured options, but has thus far greater confidence in the durability 
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of the concrete compared to a “manufactured” fiberglass lid that appears 
to be manufactured by cutting a hole in a molded lid and securing the small 
diameter casing in place with a sealing/adhesive material by the 
manufacturer.  

Answer: 

Rule 3701-28-09(B)(3)(d) states that for fiber glass casing the caps are to be from the 
same manufacturer as the casing. 

 

Question: 

3. We anticipate issuing an installation or alteration permit to a property 
currently using non-potable water for toilets and laundry.  The existing 
potable water well needs to be replaced due to casing condition.  Can the 
new well be installed for showers, spigots and sinks and allow the 
continued use of a surface well or cistern for laundry and toilets?  This is 
encountered in the northwest portion of the county where low producing 
deep wells are either very low yield, salty, or both. 

Answer: 

Yes. An existing private water system can be used for laundry and toilets however, 
since a private water system includes uses for toilet flushing and laundry, all parts and 
combinations of the private water system must be in compliance with OAC Chapter 
3701-28. For example, if a rainwater cistern is used primarily for toilet flushing it must be 
installed with continuous disinfection and cyst reduction in accordance with OAC 3701-
28-15.  

 

Question: 

4.  Can a water well driller defer his requirement to disinfect a water well on which  
he worked to the owner to complete the disinfection? 

Answer:  

NO. All private water systems contractors are required by OAC rule 3701-28-11(E) to 
disinfect the entire private water system after they complete the portion of the work they 
did on a private water system. The requirement for a private water systems contractor to 
disinfect the private water system after work has been done is not optional.   

(E) All new, repaired, or altered wells shall be disinfected with products authorized 
under paragraph (D) of this rule to neutralize contamination after construction, 
development, installation, alteration, or repair, prior to water being removed for 
human consumption. 
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(1) The person performing the construction, development, installation, 
alteration, or repair shall disinfect the private water system according to this 
rule at the time of completion of the portion of work performed by that 
person. 
 
(2) The owner of the private water system shall ensure that the entire private 
water system, including the plumbing and all related fixtures are disinfected 
in accordance with this rule, prior to placing that private water system into service. 

Section (2) of that rule requires the system owner to comply with the disinfection 
requirement in section (1). It does not mean that the owner is expected to complete the 
disinfection and development process themselves.  A private water system owner may 
do following up disinfection of the system at their own discretion. 

 


