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Question: 

1. Is rainwater harvesting permissible in Ohio as a private water system 
source? 

Answer: 

Water from a cistern (rainwater harvesting) is permitted for potable uses for private 
water systems in Ohio, and is regulated by local health departments and the Ohio 
Department of Health under Ohio Administrative Code Chapter 3701-28 with cistern 
construction details specified in OAC 3701-28-12. Cisterns are required to be installed 
with continuous disinfection and cyst reduction filtration in accordance with OAC 3701-
28-15. 

Question: 

2. Do I need to get a permit form the local health department if I just want to 
use my cistern to flush toilets and do laundry? 

Answer: 

Yes, all water sources including cisterns or ponds plumbed into the home or building 
being used for domestic uses such as doing laundry and flushing toilets are regarded as 
private water systems and need to be permitted with the local health department prior to 
installation. These systems must be constructed in compliance with OAC Chapter 3701-
28, including all required continuous disinfection and filtration.  

 


