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FAQ – Private Water System Variances 

Ohio Administrative Code (OAC) 3701-28-19 

December 2012 

Question: 

1. Where can I apply for a variance to the private water system rules, Ohio 
Administrative Code (OAC) Chapter 3701-28?  

Answer:  A permit holder applies for a variance to the private water system rules 
through their local health department for any rules of OAC Chapter 3701-28 except 
private water system contractor registration (OAC rule 3701-28-18) and the three rules 
specified below.  A local health department will review the request and can accept or 
deny the request for a variance to the rule. See OAC rule 3701-28-19 for the 
requirements.  

 Question:  

2. Are there any private water systems rules from (OAC) Chapter 3701-28 for 
which a variance cannot be granted by the local health department?  

Yes. There are three rules in Chapter 3701-28 of the Ohio Administrative Code (OAC) 
for which a variance will not be considered.  

1. - OAC 3701-28-03 (BB) in which a private water system permit cannot be 
approved if work was done on that system by an unregistered contractor,  

However, OAC 3701-28-03 (BB) has an additional caveat in which a private water 
system can eventually be approved.  

“The board of health shall not grant a variance to this rule unless (emphasis 
added) the portion of the private water system constructed is assessed and 
deemed acceptable by a registered private water systems contractor, or that 
portion of the system is reconstructed by a registered private water systems 
contractor.” 

 
In other words in order to eventually approve a private water system constructed by an 
unregistered contractor a variance is required after the above noted conditions are 
met. 
 

2. -OAC 3701-28-10(C)(6)(d) in which a well drilled with less than 15 feet of 
casing must include the installation of continuous disinfection and cyst reduction.  
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3. -OAC 3701-28-14(B) in which a private water system pond watershed must be 
under the control of only one owner on one property, or contiguous properties 
owned by one person. 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


